Vidalı Pompalar


PT serisi vidalı pompalar Arşimet’in vida prensibinden yola çıkarak geliştirilmiştir. Dizaynı pozitif deplasmanlı olan bu pompalar vidaların hareketi ile kısmi vakum yaratırlar.

Vidalı pompaların en önemli özelliklerinden biri pompalama hareketiyle yüksek eksenel kuvveti dağıtmasıdır. Özellikle eş merkezli vidalı pompalar çok yüksek fark basınçları oluşturmaya elverişlidirler.

 

 
Maks. Kapasite: 500 m3/h
 
Maks. Fark Basıncı: 60 bar
 
Maks. Viskozite: 1500 cSt
 
Çalışma Sıcaklığı Aralığı: -20 0C ile +250 0C

 


İkili Vidalı Pompalar

İkili vidalı pompalar iki çift ters dönen vida içerir, bunları zamanlama dişlileri tahrik eder.  Bu vida çiftleri ortadaki bağlantı noktasının her iki tarafında da konumlanır. Karşılıklı dönen vidaların, vidaları birbirine geçerken oluşan kısmi vakumla akışkan emiş ağzından pompa gövdesine dolar ve bu da akışkanın sonundan başına transferini sağlar. Bu pompanın özelliklerinden bir tanesi dayanıklılığıdır. Vidalar daha kısadır ve çok iyi desteklidir. Bu pompalar özellikle ham petrol gibi viskoz akışkanların uzun mesafelere aktarılmasında kullanılır.


Üçlü Vidalı Pompalar

Üçlü vidalı pompalar farklı bir dizayna sahiptir. Tek tahrikli rotor vidası iki ayrı pinyon vidası ile birbirine geçer. Birbirine geçen vidalar nispeten uzun olduğu için oldukça etkilidirler kilitlenme problemini yaşamazlar. Ayrıca balanslı yapısı sayesinde yüksek hızda çalışmaya uygundurlar. Zamanlama dişlisi olmadığından pompayı tamir ve bakım için daha ekonomik hale gelir. Ayrıca bu pompanın daha küçük boyutlarda olmasını sağlar.

 

Vidalı Pompaların Avantajları

Vidalı pompaların doğası gereği hacimsel verimliliği diğer pozitif deplasmanlı pompalara göre yüksektir.
Dayanıklı dizaynı ve balanslı yapısı çok yüksek basınçlara olanak verir.
Bu pompalar yapıları gereği pürüzsüz ve sessizdir.
Dizayndaki sadelik bu pompaların üretiminin diğer pozitif deplasmanlı pompalara göre kısmen ekonomik olmasını sağlar. Dizaynları dişli pompalara göre fiziksel ölçülerden çok az etkilenir ve sıklıkla yağların kitlesel akışı için kullanılır.

Viskoz akışkanlar vidalı pompalarla kolaylıkla transfer edilir.
Vidalı pompalar yapıları gereği kendinden emişlidir.
NPSH değerleri çok düşük olduğundan kavitasyona girme ihtimalleri çok düşüktür.